Si të mbillni bizele?

Nëse keni vendosur të kultivoni bizele, para së gjithash, mendoni se çfarë lloj bizele doni të mbillni. Ka disa varietete dhe ato përdoren për gjëra të ndryshme. Ka bizele (Pisum sativum) të cilat janë të mëdha ose të papërpunuara për sallatë. Ekzistojnë bizele të shpejta (Pisum sativum var. Macrocarpon), të cilat përdoren si bizele të ndara dhe pastaj ka bizele (Pisum sativum var. Saccharatum), me bishtajë që përdoren për skuqje.

Si rritet bizelja?

Ju mund të pyesin kur është koha për mbjelljen e bizeles. Gjëja më e mirë për të bërë është t’i kultivoni jashtë. Kërkesat për bizele janë më pak të rrepta se për perimet e tjera dhe gëzojnë një klimë të freskët, të moderuar. Sigurohuni që toka është të paktën 7 C para se të vendosni farën tuaj ose bimët në tokë. Po ashtu sigurohuni që toka të jetë e lagur dhe drenazhuar mirë.

Ekzistojnë kërkesa për mbjelljen bizeleve që janë pak më tolerante ndaj nxehtësisë. Kur mbillni bizele pasi ato e tolerojnë nxehtësinë, prisni deri në mes të verës për t’i mbjellë, kështu që ju mund t’i shijoni ato gjatë vjeshtës.

Kur mbillni bizele farat futni në tokë 1 deri në 1 dhe 11/2 inç thellë dhe 1 inç larg. Hapni rreshtat tuaja 18 inç larg. Plehëroni tokën në kohën e mbjelljes. Kur të mendoni për kujdesin e bimëve, mbani mend se bizelet duhet të plehërohen përsëri.

Gjithashtu, mbani mend se kur rritni bizele, mbajeni tokën me lagështi dhe sigurohuni që të bimët të kenë ujë gjatë sezonit të thatë të verës. Bizelet në kopsht janë zgjedhur kur bishtajat janë të bukur dhe të fryrë. Kjo do të thotë se bizelet brenda do të jenë të përsosura.

Llojet e tjera të bizeleve mund të vjelën një deri në tre ditë dhe janë mjaft të pjekura kur trupat e tyre të parakohshme si fasule të gjelbërta. Kërkesat për rritjen e bizeleve janë thjesht t’i kushtoni vëmendje dhe kujdes bimëve. Nëse iu i kushtoni vëmendje kujdesit të bimëve, bizelet do të bëhen mirë në kopshtin tuaj dhe iu mund të keni një vjelje të bizeleve gjatë verës dhe në fund të vjeshtës./Gazeta Bujku

Si të mbillni bizele?