Trishtimi, ndjenja “poshtë”, humbja e interesit ose humbja e kënaqësisë në aktivitetet e përditshme – këto janë simptoma të njohura për të gjithë ne. Por, nëse ato vazhdojnë dhe ndikojnë në jetën tonë substanciale, mund të shfaqet depresioni, transmeton Gazeta Express.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 7.6 për qind e njerëzve mbi moshën 12 vjeç kanë depresion në çdo periudhë 2 javore. Kjo është thelbësore dhe tregon shkallën e çështjes.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), depresioni është sëmundja më e zakonshme në mbarë botën dhe shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar. Ata vlerësojnë se 350 milionë njerëz preken nga depresioni, globalisht.

Faktet e shpejta mbi depresionin:

•             Depresioni duket të jetë më i zakonshëm në mesin e grave sesa tek meshkujt.

•             Simptomat përfshijnë mungesën e gëzimit dhe uljen e interesit për gjërat që përdorën për t’i sjellë lumturi një personi.

•             Ngjarjet e jetës, siç është zia, prodhojnë ndryshime në humor që zakonisht dallohen nga tiparet e depresionit.

•             Shkaqet e depresionit nuk kuptohen plotësisht, por ka të ngjarë të jenë një kombinim kompleks i faktorëve gjenetik, biologjik, mjedisor dhe psiko-social.

Simptomat:

Simptomat e depresionit mund të përfshijnë:

•             humor i keq

•             interesi ose kënaqësia në aktivitetet e gëzuara më parë është i ulët, humbja e dëshirës seksuale

•             humbje të padëshiruara në peshë (pa dieting) ose oreks të ulët

•             pagjumësia (vështirësi në gjumë) ose hipersomnia (gjumi i tepërt)

•             përzierja psikomotorike, për shembull, shqetësim, duke ecur lart e poshtë

•             aftësitë psikomotore të vonuara, për shembull, ngadalësojnë lëvizjen dhe fjalimin

•             lodhje ose humbje të energjisë

•             ndjenjat e pavlefshmërisë apo të fajit

•             aftësia e dëmtuar për të menduar, përqendruar ose marrë vendime

•             mendime të përsëritura të vdekjes ose vetëvrasjes, ose përpjekje për vetëvrasje

Shkaqet:

Shkaqet e depresionit nuk janë kuptuar plotësisht dhe nuk mund të jenë një burimi i vetëm. Depresioni ka të ngjarë të jetë për shkak të një kombinimi kompleks të faktorëve që përfshijnë:

•             gjenetike

•             biologjike – ndryshime në nivelet e neurotransmetuesit

•             mjedisore

•             psikologjike dhe sociale (psikosociale)

•             Disa njerëz janë në rrezik më të lartë të depresionit se të tjerët; faktorët e rrezikut përfshijnë:

•             Ngjarjet e jetës: Këto përfshijnë dëshpërimin, divorcin, çështjet e punës, marrëdhëniet me miqtë dhe familjen, problemet financiare, shqetësimet mjekësore, ose stresi akut.

•             Personaliteti: Ata me strategji më pak të suksesshme të përballimit, ose trauma të mëparshme të jetës janë më të ndjeshëm.

•             Faktorët gjenetikë: Duke pasur një të afërm të shkallës së parë me depresion rrit rrezikun.

•             Trauma e fëmijërisë.

•             Disa ilaçe me recetë: Këto përfshijnë kortikosteroidet, disa beta-blockers.

•             Abuzimi i barnave rekreative: Abuzimi me alkoolin, amfetaminat dhe barnat e tjera janë të lidhura fort me depresionin.

•             Duke pasur një episod të depresionit të madh: Kjo rrit rrezikun e një të mëvonshmëm

•             Sindromet kronike dhimbje: Këto dhe kushtet e tjera kronike, të tilla si diabeti, sëmundja pulmonare obstruktive kronike dhe sëmundjet kardiovaskulare e bëjnë rritjen e mundësisë së shfaqjes së depresionit./Gazeta Express