Arta fiton zemrat e zviceranëve, me vullnetin e saj për jetë

Arta Shabani, vajza 16-vjeçare e cila vuan nga një sëmundje e rëndë e cila ia ka shkatërruar mushkëritë, vazhdon të sfidojë me guxim e optimizëm sëmundjen e saj. Çështja se a do të jetojë Arta apo do t`i dorëzohet sëmundjes, varet nga gjetja e një mushkërie të përshtatshme e cila do t`i transplantohej asaj. Por, ajo tashmë është në garë me kohën: katër mushkëri që i janë ofruar, pasi janë testuar nga mjekët specialistë, kanë rezultuar të papërshtatshme për të.

Lufta për jetë o vdekje po vazhdon dhe Arta duket mjaftueshëm e fortë për ta përballuar. Babai i Artës, Burim Shabani nga Komuna e Vitisë, thotë për albinfo.ch se familjarët janë në gjendje të bëjnë çdo gjë për të mbijetuar ajo. Por, duket se jo çdo gjë varet nga vullneti i tyre.

Një shkrim që e pati publikuar blick.ch para pak ditësh dhe të cilin e ka transmetuar edhe albinfo.ch, ka bërë që me rastin e Artës të sensibilizohet një numër shumë i madh i zviceranëve dhe të tjerëve. Nga rreth 23 mijë ndjekës që ajo i kishte në rrjetin social instagram, për dy-tri ditë janë bërë 30 mijë sish dhe ngritja e numrit vazhdon. Ndërsa, videoja e saj tashmë është klikuar mbi 50 mijë herë. Artës i vijnë vazhdimisht mesazhe trimëruese të njerëzve të cilët krahas dhembjes për gjendjen e saj, shprehin edhe mahnitjen me vullnetin për jetë dhe vitalitetin që tregon vajza shqiptare.

Së fundi, Arta është bërë edhe një lloj ambasadoreje joformale e fushatës për sensibilizimin e njerëzve me dhurimin vullnetar të organeve, Swisstransplant. Ajo, duke iu drejtuar publikut, me shkrim dhe me zë e figurë, trimëron ata që ende janë në mëdyshje nëse do të japin ose jo organet e tyre për transplantim.

Shefi i Swisstranmsplant-it, Franz Immer thotë se, vetëm në tri ditët e fundit, si rezultat i sensibilizimit të publikut me rastin e Artës, njerëzit kanë porositur 8,000 libreza të reja për t`u bërë dhurues të organeve.

“Natyrisht, ne i trajtojmë të gjithë pacientët njësoj. Por mua më prek gjitheshi kur shoh se sa shumë njerëz luftojnë për jetën e një të riu, sikur në këtë rast, për jetën e Artës”, thotë Immer.