Amerikanët dhe gjermanët kanë përshtypje të kundërta për marrëdhëniet mes vendeve të tyre

Sipas një sondazhi publik të një organizate amerikane dhe një orgnizate gjermane, amerikanët dhe gjermanët janë thellësisht të ndarë sa i përket marrëdhënieve mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Gjermanisë. Rreth 70 për qind e amerikanëve mendojnë se marrëdhëniet mes dy vendeve janë të mira, por 73 për qind e gjermanëve thonë se këto marrëdhënie janë të këqija.

Përqindja e gjermanëve që e kanë këtë përshtypje është rritur në mënyrë të konsiderueshme nga viti i kaluar, kur ishte 56 për qind. Sondazhi është realizuar përmes thirrjeve telefonike dhe në të janë përfshirë 1 mijë të rritur në SHBA dhe 1 mijë të rritur në Gjermani. Rezultatet e këtij sondazhi dëshmuan se dy popujt kanë dy pikëpamje krejtësisht të ndryshme për njëri-tjetrin.

Të anketuarit nuk patën dallime vetëm për aspektin e marrëdhënieve dypalëshe, por edhe për rëndësinë e vendit tjetër për politikën e jashtme të atdheut të tyre. Përderisa 70% e të anketuarve amerikanë besojnë se Shtetet e Bashkuara duhet të bashkëpunojnë më shumë me Gjermaninë, vetëm 41% e të anketuarve gjermanë mendojnë se Gjermania duhet të bashkëpunojë më shumë me Shtetet e Bashkuara.

Shumica e gjermanëve mendojnë se Franca është partneri më i rëndësishëm i politikës së jatshme, ndërsa vetëm 35% e tyre mendojnë se partneri më i rëndësishëm është SHBA-ja. Në anën tjetër, shumica e amerikanëve mendojnë se Britania e Madhe, Kina dhe Kanadaja janë partnerët më të rëndësishëm, ndërkaq vetëm 9% e tyre e vlerësojnë Gjermaninë si partnerin më të rëndësishëm.

Besohet se ndryshimi i qëndrimit të gjermanëve ndaj SHBA-së ka ndodhur për shkak të politikave të presidentit Trump. Ai e kishte akuzuar Gjermaninë se është bërë rob i Rusisë, për shkak të varësisë ndaj burimeve ruse të energjisë, shkruan “CNN”, transmeton Gazeta Express.