Zvicra ka kaq shumë ar dhe argjend sa po e hedh në kanalizimet e tualeteve

Zvicra është e mbushur aq shumë me ar dhe argjend sa që po hedh metalin e çmuar në ujërat e zeza, raporton “MSN”.

Loading...

Sipas shkencëtarëve në Institutin Federal të Shkencës dhe Teknologjisë, rreth 43 kilogramë ari dhe tre tonë argjendi kalojnë nëpër fabrikën e trajtimit të ujërave të zeza të vendit çdo vit.

“Përqendrimet e arit nuk përbëjnë rreziqe për mjedisin dhe riciklimi nuk do të ishte ekonomikisht i vlefshëm”, thanë shkencëtarët.

Sipas raportit, vendi më i mirë për të gjetur ar në kanalizime është në rajonin e Ticinos, shkruan Syri.net. “Kjo mund t’i atribuohet pranisë së disa rafinerive të arit në rajon”, thonë ata. “Rimëkëmbja e metaleve nga ujërat e zeza ose llumrave nuk është e vlefshme për momentin”.

Kjo nuk është hera e parë që ujërat e zeza janë mbushur me sende ari. Në 2015, Universiteti Shtetëror i Arizonës tha se rrjedhjet nga një qytet me një milion njerëz mund të përmbanin metale me vlerë 13 milionë dollarë në vit.

Universiteti ka studiuar ujërat e zeza nga impiantet e trajtimit të mbetjeve nga Arizona dhe SHBA-ja dhe ka gjetur se ari shkonte nga 0.3 në 0.6 gram për ton.
Hulumtuesit hipotezuan se, globalisht, në ujërat e zeza mund të gjenden rreth 360 tonë ar në vit.